Autor
Juultje van der Zanden

Juultje van der Zanden

Senior Associate

Read More
Autor
Juultje van der Zanden

Juultje van der Zanden

Senior Associate

Read More

14. Juli 2022

Fixed-term contract after an open-ended one? Termination is not that easy!

  • Quick read

A fixed-term employment contract will in principle end automatically (by operation of law) upon expiration of the agreed term. However, this may be different if a fixed-term contract is entered into following an open-ended employment contract. In that case the contract should be terminated in accordance with statutory rules on account of the so-called Ragetlie rule, which protects employees against giving up their open-ended contracts too rashly.

Juultje van der Zanden and Joost Kokje wrote an article about the Ragetlie rule for the journal Salaris Rendement. When does this rule apply? What are the conditions? Is the Ragetlie rule applicable if the identity (e.g. position, salary and/or terms of employment) for the subsequent employment contract are not identical to those laid down in the previous one? And how about the chain provision and transition payment?


Tijdelijk contract na vast contract? Beëindiging gaat niet zomaar!

Een tijdelijk contract eindigt in principe automatisch (van rechtswege) na afloop van de overeengekomen periode. Dat is soms anders als het gaat om een tijdelijk contract dat volgt op een vast contract. In dat geval moet het contract met inachtneming van de wettelijke regels worden opgezegd of ontbonden. Dit als gevolg van de Ragetlieregel. Werknemers worden hierdoor beschermd tegen het te lichtvaardig opgeven van hun vaste contract.

Voor het tijdschrift Salaris Rendement schreven Juultje van der Zanden en Joost Kokje een artikel over de Ragetlieregel. Wanneer is deze regeling van toepassing? Wat zijn de voorwaarden? Is de Ragetlieregel ook van toepassing als de identiteit (denk aan de functie, het salaris en/of de arbeidsvoorwaarden) van de opvolgende arbeidsovereenkomst niet hetzelfde is als die van de voorgaande? En hoe zit het met de ketenbepaling en transitievergoeding? 

Call To Action Arrow Image

Newsletter-Anmeldung

Wählen Sie aus unserem Angebot Ihre Interessen aus!

Jetzt abonnieren
Jetzt abonnieren

Related Insights

employment

Employee absenteeism

22. Dezember 2022
Quick read

von Juultje van der Zanden

Klicken Sie hier für Details
instructierecht
Employment, Pensions & Mobility

The right to issue instructions: how far can an employer go?

24. Mai 2022
Quick read

von Juultje van der Zanden

Klicken Sie hier für Details
the Netherlands
Ukraine

Legal and practical guide for people leaving Ukraine to the Netherlands

9. März 2022
Briefing

von Bart Hunnekens und Juultje van der Zanden

Klicken Sie hier für Details