Andrzej Mikosz

Partner

4 October 2019

Andrzej Mikosz is a recommended lawyer in IFLR1000

Andrzej Mikosz, partner in the Corporate/M&A team of Taylor Wessing Warsaw, has been recognised as "highly regarded" in the category Capital Markets: Equity M&A in the latest edition of the international directory  IFLR1000.

Andrzej Mikosz z Taylor Wessing wyróżniony w międzynarodowym rankingu IFLR1000 2020

Andrzej Mikosz, który od kwietnia br. kieruje praktyką Corporate/M&A w Taylor Wessing w Warszawie został wyróżniony jako „Highly Regarded” w międzynarodowym rankingu IFLR1000 2020 w kategorii Capital Markets: Equity oraz M&A.

IFLR 1000 to ukazujący się od 1990 r. przewodnik–ranking klasyfikujący najlepsze kancelarie specjalizujące się w prawie finansowym i korporacyjnym w ponad 120 jurysdykcjach na całym świecie, w tym w Polsce. Eksperci opracowują zestawienia kancelarii na podstawie ich zgłoszeń oraz rekomendacji prawników z najbardziej znaczących instytucji finansowych i największych przedsiębiorstw oraz firm prawniczych.

Andrzej Mikosz jest doświadczonym i cenionym w branży radcą prawnym, z ogromnym doświadczeniem transakcyjnym. Był partnerem w K&L Gates od 2010 roku, wcześniej pracował dla innych międzynarodowych kancelarii, w tym w Hogan & Hartson i Lovells (obecnie Hogan Lovells). Pełnił również wiele funkcji publicznych. Był Ministrem Skarbu Państwa, członkiem Komisji Papierów Wartościowych i Giełd oraz doradcą Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi do spraw giełd towarowych oraz domów składowych. W związku z rolą, jaką kierowany przez niego zespół odegrał w odzyskaniu przez Skarb Państwa RP kontroli nad PZU SA, został w 2015 roku odznaczony Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski.

W swojej praktyce zawodowej zajmuje się zagadnieniami fuzji i przejęć, rynków kapitałowych oraz prawa spółek. Jest autorem publikacji dotyczących prawa spółek, problemów rynku kapitałowego oraz problematyki ładu korporacyjnego.

round table with chairs view from above

Advising the MLP Group on stock issuance

11 December 2020