作者

Dániel Ódor, MRICS

合伙人

Read More
作者

Dániel Ódor, MRICS

合伙人

Read More

2024年4月10日

Does it make more sense to develop rental apartments in other CEE countries than in Hungary?

  • Briefing

This article was originally published on portfolio.hu on 3 April 2024.

In his latest Insight on portfolio.hu, our real estate expert Dániel Ódor examines the regulatory framework for the development and operation of student housing and co-living in a number of Central European countries - Austria, the Czech Republic, Hungary, Poland and Slovakia.
 
In Western Europe, two small segments of the real estate market have seen significant development in recent years: student housing and co-living, and there are already examples of similar developments in Hungary and other regional countries, albeit still few. However, this is typically not due to low demand but to a complex or unfavourable regulatory environment.
 
Read the full article in Hungarian below.


Más régiós országokban érdemesebb kiadásra lakást építeni, mint Magyarországon?

Nyugat-Európa-szerte komoly fejlődésen ment keresztül az elmúlt évek során két apró ingatlanpiaci szegmens: a magánkollégiumok (student housing) és a közösségi társasházak (co-living) piaca, sőt már Magyarországon és más régiós országokban is találunk példát hasonló fejlesztésekre, bár egyelőre csak kis számban. Mindez azonban jellemzően nem az alacsony keresletre, hanem a bonyolult vagy kedvezőtlen szabályozási környezetre vezethető vissza. A Taylor Wessing nemzetközi ügyvédi iroda ingatlanjogi szakértői néhány közép-európai ország – Ausztria, Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia – diákszállás- és társasház-fejlesztésre és -üzemeltetésre vonatkozó szabályozási kereteit vizsgálták meg.

Student housing, co-living – Mit is jelent?

Mindkét ingatlantípus hasonló szolgáltatásokat kínál, azonban különböző életszakaszokban lévő bérlőket céloz meg – a magánkollégiumokat jellemzően diákok/hallgatók veszik igénybe, míg a közösségi társasházak inkább a már munkába állt fiatalok körében lehet népszerű alternatíva. Ezek az ingatlanok hosszú távú lakhatási lehetőséget nyújtanak azoknak, akik saját, külön élettérre (szobára) vágynak, de mellette egy lakóközösségnek is részesei akarnak lenni és ennek keretében hajlandók bizonyos helyiségek (pl. nappali, mosókonyha vagy akár konyha, fürdőszoba) megosztására is a közösség más tagjaival.

A gyakorlatban mindkét típusú fejlesztés sima társasháznak tűnhet, jogi és adózási szempontból azonban ennél komplexebb fogalmakkal kell megismerkedniük az ilyen beruházások iránt érdeklődő ingatlanfejlesztőknek és -üzemeltetőknek, nem csak Magyarországon, hanem szerte a régióban.

Építési és üzemeltetési engedélyek

Magyarországon egy diákszállás megépítéséhez elegendő bármilyen szállás- vagy lakóépület építésére vonatkozó építési engedély. A működési engedély tekintetében azonban nem ismeri a jogrend a diákszállás fogalmát. Kollégiumok csak nonprofit szálláshelyként hozhatók létre, és főként csak felsőoktatási intézmények működtethetik őket. A magánfejlesztőknek egyéb megoldásokhoz kell folyamodniuk: biztosíthatnak lakhatást főiskolai/egyetemi hallgatók számára bérleti szerződés formájában (lakóépületek esetében) vagy kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás keretében (szállás céljára épített épületek esetében). A bérleti céllal épített lakások fejlesztésére nem vonatkoznak külön szabályok, az általános bérleti jog csak a bérleti szerződésekre vonatkozó alapvető szabályokat írja elő, egyébként a felek szinte mindenben szabadon megállapodhatnak.

Ausztriában külön építési engedélyt kell kérni a diákszállásokhoz, ráadásul egyes tartományokban, például Bécsben, további közösségi lakhatással kapcsolatos követelményeknek is meg kell felelni. A diákszállók üzemeltetése ugyanakkor nem engedélyköteles, kivéve, ha kiegészítő szolgáltatásokat kínálnak (pl. étkezde, mosoda, stb.)

Csehországban a diákszállásokra az általános építési engedélyezési szabályok vonatkoznak. Üzemeltetési engedélyezési szempontból csak az számít, hogy hosszú vagy rövid távra adják ki az egységet (utóbbi esetben kötelező a működési engedély). Lengyelországban az általános, lakóingatlanokra vonatkozó építési engedélyeztetési szabályok az irányadók, a jog azonban ismeri a magántulajdonban lévő kollégiumok fogalmát az egyetemi fenntartású kollégiumok mellett. Szlovákiában a jelenlegi építési törvény megreformálása zajlik, mely a tervek szerint legkorábban jövő tavasszal lép majd életbe. A diákszállások helyzete az új rezsim alatt még nem ismert. 

Adózási szabályok

Magyarországon a nonprofit kollégiumi szolgáltatások mentesülnek az áfa-fizetési kötelezettség alól, a kereskedelmi célú szálláskiadásra egy kedvezményes 5%-os áfakulcsot alkalmaznak, míg a lakhatási jellegű bérbeadásra az általános 27%-os kulcs vonatkozik, amennyiben a bérbeadó a bérbeadást áfa-kötelessé tette (főszabály szerint a bérbeadás áfa-mentes). Ezen felül a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatóknak további 4%-os turizmusfejlesztési hozzájárulást kell fizetniük.

Ausztria a diákotthon törvény szerinti szerződésekre és a lakáscélú bérbeadásra 10%-os kedvezményes áfakulcsot alkalmaz. Az ingatlannal együtt bérelt berendezési tárgyakra azonban a szokásos 20%-os áfakulcs vonatkozik. Csehországban és Szlovákiában a szálláshely-szolgáltatásokra csökkentett, 10%-os áfakulcsot kell alkalmazni, Csehországban a hosszú távú bérbeadás áfa-mentes. Lengyelországban áfa-mentes tevékenységnek számít a kollégiumi szolgáltatás nyújtása, de csak az egyetemek és az egyetemekkel szerződött szolgáltatók esetében. 

„Összefoglalva, pusztán a jogi- és adózási környezetből kiindulva nem egyszerű kiválasztani a legjobb helyszínt egy új projekt számára. Bár vannak közös vonások, ezek a szabályozási eltérések hangsúlyozzák, hogy a diákszállások és társasházak ágazatában potenciálisan érdekelt befektetők és fejlesztők számára fontos az egyes közép-kelet-európai országok árnyalt jogi kereteinek megértése” – zárja az elemzést dr. Ódor Dániel.

Call To Action Arrow Image

Latest insights in your inbox

Subscribe to newsletters on topics relevant to you.

Subscribe
Subscribe

Related Insights

新冠病毒

Real Estate in CEE: Fighting the Coronavirus

2020年6月3日
IN-DEPTH ANALYSIS

作者

点击此处了解更多
房地产与建筑业

The European Court of Justice has decided: Airbnb is off the hook

2019年12月23日

作者 Dániel Ódor, MRICS

点击此处了解更多
房地产与建筑业

Taylor Wessing launches CEE Property Passport

2018年9月25日

作者

点击此处了解更多