Ewelina Stobiecka

Mateusz Ochocki

9 décembre 2021

Ten lawyers join Taylor Wessing Poland

Remarkable development on the Polish legal market: 10 lawyers, all coming from Deloitte Legal, will have joined Taylor Wessing Poland by the beginning of February. Whereas four lawyers including Partner Łukasz Szymański came aboard on 1 December, a group of further lawyers including Partner Zbigniew Korba, who will head the Banking and finance practice in Warsaw, will join in the coming two months.

10 prawników dołącza do Taylor Wessing w Polsce

Znaczące wzmocnienie praktyk bankowości i finansów oraz nieruchomości

10 prawników, wszyscy z Deloitte Legal, dołączy do warszawskiego zespołu międzynarodowej kancelarii Taylor Wessing. Dołączenie nastąpi etapami i zakończy się z początkiem lutego 2022 roku. Pierwszych czterech prawników w tym partner Łukasz Szymański dołączyło 1 grudnia, kolejna grupa w tym partner Zbigniew Korba, który stanie na czele warszawskiej praktyki bankowości i finansów, dołączy w nadchodzących dwóch miesiącach.

Większość dołączających prawników jest ekspertami w zakresie bankowości i finansów, a niektórzy specjalizują się również w prawie nieruchomości. Taylor Wessing w Polsce wzmocni więc istotnie swoją ekspertyzę w tych dwóch obszarach, stanowiących strategiczne obszary zainteresowania kancelarii, z uwagi na ich znaczący potencjał na polskim rynku.

Cieszę się, że mogę powitać Zbigniewa i wszystkich nowych prawników w Taylor Wessing. Wzmocnienie zespołu stanowi odpowiedź na potrzeby naszych klientów i jednocześnie jest wyrazem konsekwentnie realizowanej strategii rozwoju Taylor Wessing w Polsce.

Ewelina Stobiecka | partner zarządzająca Taylor Wessing w Polsce

Taylor Wessing znana jest jako kancelaria obsługująca najbardziej innowacyjne podmioty na rynku. Cieszę się, że w tak szybko zmieniającym się świecie, dołączam do firmy posiadającej ambitne plany rozwoju na rynku polskim, które jestem gotów aktywnie wspierać.

Zbigniew Korba

Zarówno Zbigniew Korba, jak i Łukasz Szymański są znanymi ekspertami w zakresie bankowości i finansów. Przez ponad 20 lat Zbigniew specjalizował się w doradztwie na rzecz klientów głównie z branży finansowej i nieruchomości. Reprezentował instytucje finansowe, międzynarodowe korporacje, a także wielu krajowych i zagranicznych inwestorów zarówno w transakcjach finansowych, jak i w obszarze doradztwa regulacyjnego. Przed dołączeniem do Taylor Wessing Zbigniew był partnerem i szefem praktyki bankowości i finansów w Deloitte Legal. Pracował również w PwC Legal oraz Salans (obecnie Dentons).

Łukasz Szymański specjalizuje się w doradztwie prawnym dla sektora usług finansowych, koncentrując się na kwestiach regulacyjnych (głównie w zakresie prawa bankowego i ubezpieczeniowego), a także reorganizacjach. Prowadził też wiele finansowań strukturyzowanych. Przed dołączeniem do Taylor Wessing pracował w kancelarii Deloitte Legal, Wardyński i Wspólnicy, K&L Gates oraz w Komisji Nadzoru Finansowego. Jako partner w zespole bankowości i finansów Łukasz będzie koncentrował się na zagadnieniach regulacyjnych dotyczących usług finansowych oraz będzie kierował praktyką ubezpieczeniową Taylor Wessing w Polsce.

Do zespołu Taylor Wessing w grudniu dołączyli również: Counsel Marta Gocał, specjalizująca się w kwestiach regulacyjnych, nowych technologiach, a także w sprawach korporacyjnych i transakcyjnych, a jako Senior Associates: Magdalena Jaczewska oraz Mateusz Ochocki.

Nazwiska pozostałych prawników dołączających do kancelarii Taylor Wessing zostaną podane niebawem.

W wyniku najnowszego wzmocnienia zespół Taylor Wessing w Polsce będzie liczył prawie 50 osób, w tym ponad 30 prawników.

warsaw city view
Varsovie