Author
Torsten Braner

Torsten Braner, LL.M.

Partner

Read More
Author
Torsten Braner

Torsten Braner, LL.M.

Partner

Read More

11 March 2021

Can vaccination be made mandatory?

  • Quick read

As more and more Hungarians active in the labour market are vaccinated with one of the available coronavirus vaccines, the question rightly arises as to whether the employer can oblige its employees to vaccinate themselves. This and other vaccine-related workplace questions were answered by Torsten Braner, Managing Partner at the Budapest office, who also provided an overview of related regulation in other EU countries.


Kötelezővé tehető a védőoltás? – Így szabályozzák a munkáltatókat Európa-szerte

Ahogy egyre több, a munkapiacon aktív magyart oltanak be az elérhető koronavírus-vakcinák egyikével, jogosan merül fel a kérdés, hogy a munkáltató kötelezheti-e a munkavállalóit arra, hogy beoltassák magukat. Ezt és más, vakcinával kapcsolatos munkahelyi kérdéseket válaszoltak meg a Taylor Wessing ügyvédi iroda budapesti szakértői, akik nemzetközi kitekintést is nyújtanak a témában.

Magyarországon – és a legtöbb európai országban – a munkáltatók nem tehetik kötelezővé munkavállalóik számára bármilyen védőoltás beadatását és nem is alkalmazhatnak ellenük szankciókat, amennyiben nem oltatják be magukat. Kivételt képeznek ez alól az egészségügyi dolgozók, akiknek bizonyos esetekben most is naponta koronavírus-tesztnek kell alávetniük magukat, ha nem oltatják be magukat. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a törvényhozás dönthet az oltottsági kötelezettség kiterjesztéséről” – foglalja össze Braner Torsten, a Taylor Wessing budapesti irodájának ügyvezető partnere és munkajogi csapatának vezetője.

Magyarországon a munkáltatók egyébként jogszerűen vethetik alá koronavírus-tesztnek a munkavállalókat, ha a vizsgálatot a munkahelyre történő belépéskor végzik, ha az nem igényel azonosítást és az adatokat nem tárolják (a munkavállalók kifejezett beleegyezése nélkül). Azok a munkavállalók pedig, akik nem tudnak távmunkát végezni és megtagadják a szűrővizsgálatot, fizetett szabadságot vehetnek igénybe a munkáltatóval egyeztetve, ellenkező esetben nem jogosultak fizetésre.

A régióban találunk ennél szigorúbb szabályozást is. A cseh Egészségügyi Minisztérium eheti döntése értelmében minden legalább 50 főt foglalkoztató cég köteles tesztelni az alkalmazottjait. A munkavállalók számára a teszt kötelező jellegű és március 15-től a tesztet elvégeztetni nem hajlandók számára megtiltható a munkahelyre történő belépés, a fizetés megvonása mellett. 

Oltás szempontból Európa-szerte meg van kötve a munkáltatók keze

A vakcina kötelezővé tételét tekintve a magyarhoz hasonló a helyzet a visegrádi országokban. A Taylor Wessing helyi szakértőinek összefoglalói szerint Szlovákiban és Csehországban a munkáltatók azért nem kötelezhetnek senkit a védőoltás beadatására, mert a kötelezettségnek nincs jogi alapja. Lengyelországban szintén önkéntes alapú az oltás és a munkáltató csak ösztönözheti, de nem kötelezheti a beadatást. 

A szomszédos Ausztriában már más a helyzet. Bár a munkáltató ott is csak ajánlhatja, de nem teheti kötelezővé a védőoltást, megtagadhatja ugyanakkor a munkahelyre történő belépést a nem beoltott munkavállalóknak, valamint bizonyos helyzetben áthelyezheti azokat. Mindezt azonban csak a munkabér teljes összegű folyósítása mellett teheti meg.

Németországban különös óvatosságra intik a munkáltatókat a Taylor Wessing helyi szakértői, felhívva a figyelmet arra, hogy még a vakcina ajánlásánál is óvatosan kell eljárni, nehogy bármilyen nyomásgyakorlást érezzenek a munkavállalók. A munkáltatók számára rendelkezésre álló egyetlen eszköz az, hogy a beoltott munkavállalóknak lehetőséget biztosíthatnak, hogy előbb térjenek vissza otthoni munkából az irodába, mint a nem beoltottak.

Az Egyesült Királyságban – amíg az oltások nem állnak széles körben rendelkezésre – a nem beoltottság szankcionálása jogilag nem alátámasztott, a Taylor Wessing helyi szakértői azonban kiemelik, hogy a munkáltatók megkövetelhetik az alkalmazottak oltását ott, ahol az elengedhetetlen a munkájuk elvégzése szempontjából, pl. mert veszélyeztetett emberekkel dolgoznak, vagy üzleti útra kell menniük olyan országokba, ahol a beutazás feltétele a beoltottság.

Call To Action Arrow Image

Latest insights in your inbox

Subscribe to newsletters on topics relevant to you.

Subscribe
Subscribe

Related Insights

Budapest
Budapest

Legal and practical guide for people leaving Ukraine to Hungary

Available in Ukrainian | Update from 18 March 2022

18 March 2022
In-depth analysis

by Torsten Braner, LL.M. and János Kopasz, CIPP/E

Click here to find out more
People sat down on chairs waiting
Employment, pensions & mobility

Mandatory vaccination - Can the employer be held liable?

Available in Hungarian

22 November 2021
Briefing

by Torsten Braner, LL.M.

Click here to find out more
High Angle View Of People Walking On Road In City
Employment, pensions & mobility

International Law at Work - April 2019

24 April 2019

by multiple authors

Click here to find out more